poniedziałek, 4 listopada 2013

Suche mydło (Zin) / Malcolm / Mała dzika małpa

W natłoku premier i debiutów towarzyszącym Międzynarodowemu Festiwalowi Komiksu i Gier w Łodzi nie może zniknąć Mydło. Jakkolwiek dziwnie to brzmi. Inicjatywa Jakuba Grocholi i Szymona Szelca doczekała się już trzeciego numeru oraz – przynajmniej dla mnie – ich stoisko to zawsze obowiązkowy przystanek podczas spacerów po strefie targowej. W tym roku obok Suchego Mydła (dlaczego suchego o tym niżej) znaleźć można było inne (mini)albumy, w które również należało się zaopatrzyć: „Malcolma” Jakuba Grocholi i „Małą dziką małpę” Szymona Szelca.

Czytaj też na: www.irka.com.pl

Jacek Świdziński "A niech cię, Tesla!"

O Nikoli Tesli napisano już dużo, ale chyba wciąż zbyt mało. Badacz wchłaniany przez popkulturę doczekał się setek stron, blogów, memów i tylko niewiele mniej artykułów przepisujących na nowo historię nauki, w której to nowej narracji fizyk znajduje wreszcie należne mu miejsce. Doczekał się również komiksów – kilkukrotnie pojawiał się w epizodycznych „rolach”, w The Inventor: The Story of Tesla w kadrach zamknięto jego biografię – która sama w sobie jest materiałem na bestseller. Doczekał się też komiksu polskiego. I choć Jacek Świdziński wpisał się raczej w pierwszy nurt wspomnianych komiksów to już sam tytuł przywołuje nie tylko postać samego naukowca, ale i cały bagaż współczesnych skojarzeń z tą arcyciekawą postacią.

Czytaj też na: www.irka.com.pl

"Biały Orzeł. Wielka draka w Stolicy 2"

Wydawnictwo Wizuale nie zwalnia tempa. Maciej i Adam Kmiołkowie w opublikowanych planach wydawniczych na rok 2014 zapowiedzieli trzy albumy – to kolejna uczta dla wielbicieli i Białego Orła, i komiksu superbohaterskiego w ogóle. Tymczasem spośród tegorocznych publikacji winien jestem jeszcze recenzję sierpniowego zakończenia serii Wielka draka w stolicy, której pierwszy tom (i moja recenzja) ukazał(y) się w lutym (marcu). 

Czytaj też na: www.irka.com.pl

wtorek, 15 października 2013

"Detektyw Miś Zbyś na tropie. Lis, ule i miodowe kule"


Kibicuję serii Krótkie Gatki od samego początku. Inicjatywa wydawnicza Kultury Gniewu nie tylko gromadzi ciekawe propozycje skierowane do najmłodszych, ale może też mieć solidny wkład w kształtowanie nowych komiksowych pokoleń. Po albumie Norka zagłady Tomasza Samojlika przyszło mi pisać o detektywistycznych przygodach Misia Zbysia – Lis, ule i miodowe kule to komiks do scenariusza Macieja Jasińskiego narysowany przez Piotra Nowackiego (kolor Norberta Rybarczyka). Dynamiczna i zabawna historia sensacyjna, narysowana sprawnie, błyskotliwie oraz niezwykle barwnie – to pierwsza refleksja jaką miałem po lekturze tej kilkudziesięciostronicowej książki.

Czytaj też na: www.irka.com.pl

wtorek, 8 października 2013

"Zeszyty Komiksowe" #16 – Polski komiks lat dziewięćdziesiątych

Na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi premierę miał najnowszy, szesnasty numer „Zeszytów Komiksowych”. Poniżej zamieszczam pełny spis treści numeru.

sobota, 3 sierpnia 2013

Rutu Modan "Zaduszki"

Zaduszki Rutu Modan recenzuję dość późno. I nie chodzi o czas, który upłynął od polskiej premiery (komiks Kultura Gniewu wydała w maju 2013 r.), ale o falę entuzjastycznych recenzji, która przetoczyła się przez witryny i magazyny internetowe, prasę czy programy radiowe (i być może telewizyjne choć tych nie odnotowałem). Jednak na tak świetny komiks nigdy nie jest za późno. Należy się też przyzwyczajać do ciągłych powrotów do tego tytułu, bo z pewnością recenzenci i czytelnicy sięgną do Zaduszek przy okazji rocznych podsumowaniach wydawnictw komiksowych. To album, który z pewnością znajdzie się w większości tego typu zestawień – niejedno wygrywając.

Czytaj też na: www.irka.com.pl

wtorek, 16 lipca 2013

Michał „Śledziu” Śledziński "Czerwony Pingwin musi umrzeć cz. 1"

Z recenzowaniem pierwszych tomów serii komiksowych jest jak z opisywaniem płyty po okładce. Albo po singlu. Gorzej kiedy pojawia się dodatkowa trudność – gdy mówimy o prawdziwej gwieździe polskiej sceny, której dorobek w całości składa się z samych przebojów i klasyków. Tak jest z pierwszą częścią serii Czerwony Pingwin musi umrzeć Michała „Śledzia” Śledzińskiego, którego osiągnięć i uznania na rodzimym gruncie nie sposób zmierzyć i opisać (stosowne próby podjęto w czternastym numerze „Zeszytów Komiksowych” w całości poświęconym twórczości „Śledzia”). Nowa seria wydana nakładem Kultury Gniewu nie wprowadzi twórczości autora Osiedla swoboda na nowe tory, niemniej jednak wzbogaca jego dorobek o nową, fantastyczną (w podwójnym znaczeniu) historię. 

Czytaj też na: www.irka.com.pl

piątek, 12 lipca 2013

Thomas Ott "Nowożeńcy"

Konkretyzowanie refleksji i wrażeń po lekturze komiksów Thomasa Otta przysparza samych kłopotów. Przygaszenie zachwytów, powściąganie nadmiernie entuzjastycznych opinii i – przede wszystkim – umiarkowane przeplatanie zdań słowami „rewelacyjny”, „doskonały” czy „mistrzostwo komiksu bez słów” jest nie lada wyzwaniem. Cóż jednak zrobić kiedy faktycznie szwajcarski rysownik wprowadza w takie stany większość entuzjastów historii obrazkowych. Album Nowożeńcy wydany nakładem Kultury Gniewu nie wyłamuje się z tej tradycji. Po świetnych komiksach Exit, Cinema Panopticum (oba z 2006 roku) czy Numer 73304-23-4153-6-96-8 (2008 r., wszystkie spod znaku KG) polski czytelnik może sięgnąć po mroczny thriller, narysowany bez zbędnego kadru, nieprecyzyjnego ujęcia czy niejasnych emocji wyrysowanych na twarzach bohaterów.

Czytaj też na: www.irka.com.pl

wtorek, 18 czerwca 2013

Roman Lipczyński, Paweł Garwol "Chwila jak płomień"

Bez końca, debiutancki album Pawła Garwola i Romana Lipczyńskiego, był jednym z ważniejszych polskich komiksów, które zostały wydane w ubiegłym roku. W pamięci każdego czytelnika musiały zostać mroczne i surrealne historie sympatycznego bohatera, który raz przybijał Kogoś do krzyża, innym razem oddawał się libacji ze Śmiercią (bez kosy). Pozostać też musiało wspomnienie dziesięciu świetnych opowieści, z których każda wyprzedzała poprzednią pomysłem, sprawną fabułą, ciekawą puentą i oryginalną grafiką. Zapamiętać też należało fajkę Magritte’a, która była mottem tego (niby-)komiksu i manifestem próby rozłupania znanych form graficznej narracji. I choć Chwila jak płomień nie jest tak zaskakującą pozycją, jak komiks sprzed roku, to czyta się ją dynamiką debiutu, jako dokończenie świetnego otwarcia. I to jest duża zaleta tego albumu, bo duet Lipczyński – Garwol (s)tworzy(ł) coś, co nieprecyzyjnie nazywa się rodzimą wersją Thomasa Otta, a jest de facto znakomitym dziełem z etykietą „made in Poland”.


środa, 5 czerwca 2013

"Zeszyty Komiksowe" #15 – Batman

W kwietniu ukazał się piętnasty numer „Zeszytów Komiksowych”. Tom, którego redaktorem prowadzącym był Michał Chudoliński, w całości poświęcony jest postaci Batmana w różnych mediach (i wcieleniach). Poniżej zamieszczam pełen spis treści: artykułów, wywiadów recenzji oraz komiksów opublikowanych w tomie. Szesnasty numer ZK poświęcony będzie komiksowi lat dziewięćdziesiątych.